Blog van de maand: Zelfspelende piano’s
Blog van de maand: Zelfspelende piano’s
Blog van de maand: Zelfspelende piano’s
Normaal gesproken zouden we nu over één instrument schrijven, maar deze maand staan de zelfspelende piano’s en vleugels even in het zonnetje. Altijd al dat ene nummer van Chopin willen spelen, maar ligt de lat hier net wat hoog? Of wilt u uw familie en vrienden voor de gek houden? Een zelfspelende piano of vleugel heeft een hoog entertainmentgehalte, zowel thuis als in hotels en restaurants. Het creëert sfeer en speelt tegelijkertijd de mooiste symfonieën. Maar waar komt de zelfspelende piano vandaan en hoe werkt het.
Een stukje geschiedenis
De eerste zelfspelende piano werd een ‘player piano’ genoemd, of te wel een pianola. Deze werd bedacht in 1897 door een bedrijf in de Verenigde Staten. Een aantal jaar later verschenen ze ook in Europa en werden ze erg populair, vooral in openbare ruimtes zoals cafés (of taverns, zoals ze het vroeger noemden). In die tijd was dit de manier om naar muziek te luisteren.
Het systeem achter de pianola werd aangedreven door papieren muziekrollen met gaatjes. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een draaiorgel, maar de piano werd bediend door twee pedalen. Het bedrijf QRS maakte miljoenen muziekrollen. Het idee van het systeem bestaat nog steeds, maar het heeft nu een heel modern jasje. De pianola verdween bij de opkomst van de radio en de grammofoonplaat.
Hoe werkt het?
Elk systeem heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Het systeem waar Oostendorp Muziek mee werkt is van QRS Music Technologies (we hadden gezegd dat het bedrijf nu een modern jasje heeft). QRS maakt gebruik van solenoïden, dit zijn kleine elektromagneten. Deze magneten worden geplaatst onder elke toets en het pedaal van de piano. De magneet wordt aangestuurd door een controller, een kleine computer. Wanneer de magneet geactiveerd wordt, drukt deze de toets of het pedaal naar beneden, waardoor de piano uit zichzelf gaat spelen. Dit systeem kan ingebouwd worden in verschillende piano’s.
Sommige merken hebben hun eigen systeem ontwikkeld en al in hun piano gebouwd. Zo gebruikt Yamaha de Disklavier, Steinway Spirio en Bosendorfer CEUS. Elk systeem heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Zo kunt u met de Disklavier van Yamaha streamen en opnemen, terwijl de muziekweergave van Spirio juist bekendstaat om zijn zeer hoge resolutie en expressieve mogelijkheden.
Moderne pianola
De technologie voor zelfspelende piano’s is de laatste jaren flink vooruitgegaan. Zo is de klankresolutie verbeterd en zijn de programma’s een stuk gebruiksvriendelijker geworden. U kunt nu zelfs opnames maken en deze afspelen. U kunt eenvoudig de piano’s koppelen aan een telefoon of laptop, waardoor u een ruime digitale bibliotheek tot uw beschikking heeft. De papieren muziekrollen zijn al lang verleden tijd.
De zelfspelende piano’s van Oostendorp Muziek
Bij Oostendorp Muziek kunnen we het QRS-systeem in verschillende piano’s en vleugels inbouwen. In onze Sebastian Steinwald GP-158 is dit systeem al ingebouwd. U kunt akoestisch spelen en dit soepel laten communiceren met muzieksoftware. Of wilt u liever iets traditioneels? De Yamaha D GB1 is een zeer unieke vleugel waarbij u zowel akoestisch als digitaal kunt spelen. Kom naar onze showroom en ervaar deze unieke instrumenten zelf.