De nieuwe Yamaha PSR-SX920 & PSR-SX720

Deze week heeft Yamaha in Wenen de langverwachte Yamaha PSR-SX920 en PSR-SX720 keyboards gepresenteerd. Oostendorp Muziek was erbij, dankzij een uitnodiging van Yamaha. Tijdens deze exclusieve introductie op het hoofdkantoor van Yamaha werden dealers uit heel Europa samengebracht om kennis te maken met de nieuwe parels. Deze instrumenten beloven niet alleen de hobbyist, maar ook de professionele muzikant te verrassen.

De opvolgers van een succesvolle reeks

De Yamaha PSR-SX920 en PSR-SX720 zijn de opvolgers van de alom geprezen PSR-SX700 en PSR-SX900. Met de slogan "I am arranger" richt Yamaha zich op een breed publiek, van enthousiaste beginners tot ervaren podiumartiesten en componisten. Dit maakt de nieuwe SX-serie veelzijdig en aantrekkelijk voor muzikanten die op zoek zijn naar een compleet en innovatief instrument.

Tijdens de presentatie werd de rijke geschiedenis van Yamaha’s arrangement keyboards uitgelicht, van de PS6100 uit 1984 tot de nieuwste Genos2 uit 2023. Deze introductie onderstreepte de voortdurende evolutie en innovatie van Yamaha.

Live demonstraties 

Yamaha's top-demonstrators, Martin Harris en Nicolai Damgaard, verzorgden indrukwekkende demonstraties van de nieuwe keyboards. In korte, dynamische optredens lieten zij de veelzijdigheid en mogelijkheden van de PSR-SX920 en PSR-SX720 zien. Van pop tot jazz, alles kwam voorbij. Damgaard verraste het publiek zelfs met zijn zangkunsten door de microfoonopties van de SX920 te demonstreren. Deze functie maakt het voor muzikanten nog eenvoudiger om vocals en instrumentale begeleiding te combineren.

Wat maakt de Yamaha PSR-SX920 en PSR-SX720 bijzonder?

Een van de grootste vernieuwingen in deze serie is de introductie van de Super Articulation 2 voices. Deze functie geeft keyboardspelers de mogelijkheid om authentieke geluidseffecten toe te voegen aan hun spel. Denk bijvoorbeeld aan het nabootsen van blaastechnieken op een saxofoon of het realistisch laten klinken van een gitaar door de snaren te laten glijden. Deze functie brengt de SX920 dichter bij het topmodel, de Genos2 en biedt ongekende mogelijkheden voor expressief spel.

Een andere innovatieve feature van de SX920 is de Midi song to style converter, een functie die voorheen alleen beschikbaar was op de Genos2. Hiermee kunnen muzikanten eenvoudig een song omzetten naar een begeleidingsstijl, wat zorgt voor eindeloze creatieve mogelijkheden. Ook de Voice edit is verbeterd, waardoor je sneller toegang hebt tot het bewerken van klanken in het menu.

Daarnaast beschikt de SX920 over maar liefst 1587 voices en 63 Drum/SFX Kits, samen met 575 stijlen die we kennen van de Genos2. Dit maakt de PSR-SX920 een absolute must-have voor iedere muzikant die op zoek is naar een allesomvattend instrument.

Belangrijke verschillen met de vorige modellen

De PSR-SX700 en PSR-SX900 waren reeds krachtige arrangerkeyboards, maar de nieuwe PSR-SX720 en PSR-SX920 introduceren belangrijke upgrades. Zo biedt de PSR-SX720 1GB aan intern geheugen en uitbreidingsmogelijkheden, terwijl de PSR-SX920 dit verdubbelt naar 2GB. Een enorme vooruitgang ten opzichte van de respectievelijk 400MB en 1GB van de PSR-SX700 en PSR-SX900.

Op het gebied van controllers en klankdiversiteit heeft Yamaha ook flinke stappen gezet. De PSR-SX720 en SX920 beschikken nu over zes toewijsbare knoppen en een toewijsbare joystick voor maximale controle over de klanken. Daarnaast is de PSR-SX920 uitgerust met de Super Articulation 2 voices, een enorme verbetering in geluidskwaliteit en expressiviteit ten opzichte van de PSR-SX900. De SX720 heeft daarnaast de SA-voices, een stap vooruit in vergelijking met de SX700.

Extra functionaliteiten en connectiviteit

Zowel de PSR-SX720 als de PSR-SX920 zijn nu uitgerust met de Chord Looper, een functie die ontbrak op de PSR-SX700 en nu extra waarde biedt bij live-optredens en compositiesessies. Verder bieden beide nieuwe modellen Style Section Change Timing en Time Signature per Style Section, functies die niet aanwezig waren op hun voorgangers en die helpen om soepel tussen secties en maatsoorten te schakelen.

Qua connectiviteit zijn er ook belangrijke upgrades doorgevoerd. De PSR-SX920 beschikt over Bluetooth audio-connectiviteit. Ook heeft de PSR-SX920 nu USB-display-uitgang en een extra USB-poort, wat de mogelijkheden voor studiogebruik en live-optredens vergroot. De SX720 heeft één USB-poort en geen display-uitgang, maar blijft een krachtige keuze voor wie op zoek is naar een toegankelijk en betaalbaar instrument.

Binnenkort beschikbaar in onze showroom

De eerste showroom modellen worden binnenkort verwacht bij Oostendorp Muziek. Wilt u zelf ervaren wat de Yamaha PSR-SX920 en PSR-SX720 te bieden hebben? Kom langs in onze showroom en ontdek deze instrumenten met uw eigen handen. Volg ons ook op YouTube en sociale media voor leuke demo's!