Geyer piano
Geyer is een Duits pianomerk. Het bedrijf werd opgericht door Adolph Heinrich Geyer. Hij richtte het bedrijf op in 1877. Het bedrijf is in 2013 verkocht aan een fabriek in China. Het bedrijf bestaat nog steeds en verkoopt piano’s en vleugels onder de naam: A. Geyer. Het bedrijf combineert de kennis en vakmanschap uit Duitsland met het goedkoop produceren van de instrumenten in China, waardoor ze kwaliteit kunnen verkopen voor een lage prijs.
Geschiedenis Geyer piano
Het bedrijf Geyer wordt opgericht in 1877. Het bedrijf wordt opgericht door Adolph Heinrich Geyer. Adolph werd in 1846 geboren in Eisenberg in Duitsland. Hij wordt geboren als derde zoon van Eduard Geyer. Eduard Geyer was pianolederfabrikant. In die tijd werden diverse onderdelen van het mechaniek, demping en de hamerknoppen nog door fijn leer bekleed en hij had hierdoor dus een succesvol bedrijf. Adolph ging naar school aan de Zenker instituut in Jena.
Toen Adolph Geyer oud genoeg was begon hij met een opleiding als pianobouwer. Hij volgde deze opleiding bij Hölling & Spangenberg in Zeitz. Op deze school hebben ook Julius Blüthner en Adolf Schiedmayer hun opleiding gevolgd in de pianobouw. Na zijn opleiding werkte Adolph Geyer bij diverse pianobouwers zowel in Duitsland als in Amerika. In Amerika kreeg hij de mogelijkheid om bij Steiway & Sons in New York te werken. Hier heeft hij zich verder kunnen ontwikkelen en heeft hij meer geleerd over het vak pianobouw. Om zijn kennis nog verder uit te breidden en te perfectioneren heeft hij dit ook verder voortgezet in Canada. In het jaar 1877 keerde hij terug naar Eisenberg, vol met kennis en nieuwe ervaringen. In ditzelfde jaar richtte hij op 2 december zijn eigen pianofabriek op. Hij was geïnspireerd door de Amerikanen, dus hij noemde zijn bedrijf System Steinway. De fabriek van Geyer was de eerste industriële fabriek van Eisenberg. In deze fabriek was enorm en hij maakte hier zijn eersteklas instrumenten. Zijn collega’s erkenden Geyer als drukste pianobouwer. Adolph onderneemt ook een tijdje samen met Hermann Tuch onder de naam Tuch & Geyer.
Naar 25 jaar ondernemen verkoopt Adolph Geyer zijn fabriek aan Max Vollrath en Max Knopfe in 1902. Hij gaat zelf op dit moment met pensioen. De fabriek wordt voortgezet onder de naam Adolph Geyer Nachf. De stad was zo blij met het bedrijf dat ze de straat waarin de fabriek gevestigd was de Adolph-Geyerstraat hebben genoemd. Het 50 jarige bestaan van de Geyer fabriek wordt groots gevierd. Max Vollrath had het erg druk als zakenman, dus hij kon de hulp van zijn zwager Max Knopfe dan ook zeer goed gebruiken. Zij hebben ook beide een opleiding genoten bij Adolph Geyer vanaf 1886 tot 1890. Later leidde Max Voltrach vanaf 1921 het bedrijf 2 jaar alleen, hierna nam zijn zoon het bedrijf over. In september 1927 wordt het 10.000ste instrument verkocht.
Na 1945 werd de Adoph Geyerstraat nog steeds gebruikt voor de productie van de Geyer piano’s en werden er kostbare houtsoorten geproduceerd voor de civiele sector onder de naam Adolph Geyer Nachf GmbH. In de fabrieken werden er naast piano’s tweedeurskasten en radiokasten gebouwd. In 1947 werden de eerste 50 piano’s onder de naam ‘Geyer’ geproduceerd in de fabriek. De jaarlijkse doelstelling voor reparaties in de pianobouw voor 1948 werd in juli al behaald.
Zoals veel andere pianomerken had ook Adolph Geyer Nachf het zwaar en werd ook Adolph Geyer Nachf overgenomen rond de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf werd in 1948 omgedoopt tot de pianofabrikant Eisenberg (later VEB Möbelkombinat Eisenberg). Bij deze fabrikant werden er verschillende merken geproduceerd, waaronder Fuchs & Möhr. Fuchs & Möhr was ook gevestigd in Eisenberg en begon met het bouwen van piano’s in 1921. De medewerkers van de oude fabriek van Geyer verhuisde ook mee naar deze nieuwe fabrikant en worden al bestaande modellen nagebouwd, waardoor de piano’s die in deze tijd in deze fabriek werden gemaakt eigenlijk het mooiste zijn. door de toenemende vraag naar piano’s werd het noodzakelijk dat de productie verhuisde naar vrijgekomen productiehallen. Hier werd grootschalig geproduceerd en het werd door de staat gesubsidieerd. Het opleidingscentrum voor pianomakers was ook gevestigd in Eisenberg en was aan het bedrijf verbonden. Zo was het ook makkelijk om praktijkopleidingen te realiseren. In 1949 was het bedrijf een staatsbedrijf van de voormalige DDR.
Later in de jaren 70 en in de jaren 80 liep de kwaliteit sterk achteruit. De piano’s werden met weinig motivatie in elkaar gezet. De prijs van de piano’s was ook niet heel hoog en de consument bleef deze instrumenten toch wel aanschaffen. Na de val van de Berlijnse muur in 1989 brak er een nieuw tijdperk aan voor de piano-industrie in Eisenberg. In 1993 verwerft Helmut Altmeyer de Eisenberger Pianofortefabrik en krijgt het bedrijf een volledig nieuwe opzet met een nieuw ontworpen productlijn voor de markt. Hier hoort een nieuwe naam bij namelijk Wilh-Steinberg AG. Vanaf dat moment zet Wilh. Steinberg de tradities voort die hun oorsprong vonden in de pianofortefabriek van Adolph Geyer in 1877. Maar ook de tradities van Fuchs & Möhr, Finger en van andere bedrijven worden overgenomen.
A.Geyer nu
Na Helmut Altmeyer werd Frederik Steffes de CEO en eigenaar van de fabriek in Eisenberg. In 2013 verkoopt Frederik Steffes de fabriek in Duitsland en wordt de productie verhuisd naar Hairui in Deqing in China. Na 2013 zijn Frederik Steffes, Collin Taylor en Christoph Schulz eigenaar van het bedrijf. Het bedrijf heet nu Steffes & Schulz GmbH (A. Geyer). Frederik heeft al meer dan 15 jaar ervaring in het runnen van de Wilh. Steinberg fabriek en weet dus goed wat hij moet doen en hoe hij heeft internationale expertise om de structuren, inkoop- en ontwerpfaciliteiten op te zetten om piano’s van hoge kwaliteit te produceren. De merknaam is nu A. Geyer dat staat voor Adoph Geyer de oprichter van het bedrijf.
De piano’s worden ontworpen in Duitsland, maar de productie vindt plaats in Hangzhou in China. Het is in die buurt inmiddels een centrum van pianoproductie geworden. De oprichters van het bedrijf zijn van mening dat hun kennis en ervaring van traditionele Duitse methoden voor het maken van piano's, gecombineerd met lokale Chinese bronnen, kunnen resulteren in een betere piano tegen lagere kosten.
Momenteel maakt A. Geyer drie buffetpiano's en vijf vleugels. Alle piano's gebruiken zorgvuldig geselecteerde Chinese onderdelen die onderworpen zijn aan strenge kwaliteitscontroles. Duits Wurzen-vilt wordt gebruikt voor de rechtopstaande hamers en Abel-hamers voor de vleugels. Alle piano's hebben een gefineerde zangbodem van massief sparrenhout en Japanse Suzuki-snaren. De acties en het toetsenbord zijn ontworpen door de Duitse meesterpianobouwer van het bedrijf. Alle piano's worden door de technici van het bedrijf geïnspecteerd voordat ze de fabriek verlaten.
Tweedehands piano’s bij Oostendorp Muziek
Bij Oostendorp Muziek is er een wisselend aanbod aan tweedehands A.Geyer piano’s te vinden. Bij Oostendorp Muziek worden tweedehands piano’s altijd grondig nagelopen in onze werkplaats. Waar nodig worden deze gereviseerd. De piano’s worden altijd gereinigd en krasvrij gemaakt, zodat ze weer klaar staan voor tientallen jaren speelplezier!
Gerelateerde teksten: