Ibach piano's en vleugels
Ibach, het was het oudste nog bestaande, onafhankelijke familiebedrijf in de pianobouw. Eind 2007 is de 7e generatie ermee gestopt door de afnemende vraag naar piano's. De eerste vleugel van Wibi Soerjadi was een Ibach welke hij nog steeds in bezit heeft. Ook de orgels van Ibach waren fameus in de 19de eeuw. Zo staat er in Bergen op Zoom nog een Ibach orgel in de Sint-Gertrudiskerk.
Historie Ibach
Johannes Ibach begon als orgelbouw-student bij diverse prominente orgelbouwers, maar raakte al snel geïntrigeerd door de toen opkomende piano. Ibach volgde nauw alle ontwikkelingen in de pianomarkt en was al in 1838 in staat om een staande piano to maken, waardoor het bedrijf grote bekendheid verwierf. Ibach bleef ondanks de toenemende nadruk op piano's ook orgelbouw bedrijven tot 1904. Tussen 1900 en 1910 beleefde het merk Ibach hun onevenaarbare hoogtijdagen. Maar liefst 24.000 piano's werden er toen gebouwd. Mede door de grote export naar Zuid- en Midden Amerika, Rusland, maar ook naar Azië, waaronder Indonesië en zelfs Australië.
Hofleverancier van Koningshuizen en Hertogdommen
Ibach was hofleverancier van tientallen Koningshuizen en Hertogdommen, overal in Europa. Alles zat mee op dat moment. In die tijd was een bekend merk piano het statussymbool, welke een aantal jaren later vervangen is door de auto. Ibach experimenteerde veel en liep daardoor voorop met nieuwe ontwikkelingen. Piano's uit deze tijd komen we heden ten dage nog regelmatig tegen, al zijn deze praktisch allemaal uitgevoerd met oude techniek. Ze zijn voorzien van de zogenaamde bovendemper-techniek. Ibach is vrij lang doorgegaan met deze techniek omdat deze piano's voor deze tijd erg goed waren.
Goede en minder goed tijden
Het merk heeft goede, maar ook slechte tijden meegemaakt in hun ruim 200-jarige bestaan. De fabriek is opgericht in 1794 in Beyenburg wat in de buurt van Düsseldorf ligt. In die tijd waren er meer orgelbouwers dan pianobouwers, maar alhoewel oprichter Johannes (Johann) Adolph Ibach (1766-1848) de opleiding voor orgelbouw had doorlopen, zag hij meer toekomst in piano's en ging hij zich grotendeels richten op dit nieuwe, fascinerende instrument. Ondanks de oorlogen van Napoleon groeide zijn onderneming voortdurend. De eerste naamswijziging vond plaats in 1834 toen de 2e generatie in het bedrijf kwam.
Naamsverandering
Toen Carl Rudolf Ibach in 1834 als deelgenoot in het bedrijf aan de slag ging, veranderde de naam naar Rud. Ibach Sohn. Een naam die gebruikt bleef worden tot ver in de 20ste eeuw. De bekendheid van Ibach piano's groeide exponentieel toen de vleugels in korte tijd werden ontwikkeld tot de beste in de regio en Ibach ook als een van de eersten in 1838 aan de slag ging met de staande piano. Ibach nam veel deel aan de destijds fameuze tentoonstellingen om naamsbekendheid op te bouwen. Het merk is lang het voorbeeld geweest van goede PR gecombineerd met hoogwaardige innovatie.
Ibach is geliefd bij bekende componisten
Een nieuwe vlucht werd genomen toen in 1863 de 3e generatie Ibach in bedrijf kwam in de persoon van Peter Adolph Rudolf Ibach. Onder zijn gezag werden vele verbeteringen doorgevoerd en het merk was ook geliefd bij vele grote componisten waaronder Brahms. In 1869 werd de orgelbouw als een zelfstandig bedrijf voortgezet. Door verbeterde technieken gevolgd door meer afzet, moest de fabriek uitgebreid en gemoderniseerd worden.
Meubel gaat belangrijke rol spelen
Niet alleen was Peter Adolph een volleerd technicus en ontwikkelaar, hij beheerste ook uitstekend het commerciële aspect. Hij begreep dat bij een statussymbool als de piano niet alleen de klank doorslaggevend was bij de keuze tot aankoop, maar ook het meubel een essentiële rol speelde in het aanschafproces. Daarom experimenteerde hij veel met excentrieke meubels en stak daar veel energie in. Er werden zelfs wedstrijden uitgeschreven voor creatieve ontwerpers en architecten. In die tijd zijn er meerdere zonen van Carl in het bedrijf gekomen en terwijl Peter zich bezig hield met het commerciële gedeelte, ging broer Walther er 10 jaar op uit om nieuwe ideeën op te doen bij de beste pianobouwers ter wereld. Peter stierf in 1892 en Hulda, de weduwe van Peter, nam de bedrijfsleiding op haar. Zij deed dit 12 jaar lang op voortreffelijke wijze en Walther assisteerde haar daarbij na zijn terugkomst, direct na het overlijden van Peter.
Explosieve groei
Het bedrijf groeide weer explosief en had aan het begin van de 20ste eeuw 3 piano-producerende fabrieken in Berlijn, Schwelm en Barmen. De Eerste Wereldoorlog is Ibach goed doorgekomen, maar de crisis van de jaren 30 heeft ze veel pijn gedaan. Verkopen kelderden doordat in de eerste plaats de piano zijn waarde als statussymbool had verloren en in de tweede plaats werd er in crisistijden natuurlijk bezuinigd op grote uitgaven en een luxe-instrument als een piano. Ten derde werden radio en grammafoon ook steeds populairder wat ten koste ging van de piano. Werden er de eerste 10 jaar van de eeuw nog ruim 24.000 piano's gebouwd, dit aantal liep terug tot 2.300 stuks tussen 1930 en 1940. Ibach paste de piano's wel aan door flexibel te blijven en aan de, door de crisis toenemende vraag naar kleine piano's, te voldoen (men ging kleiner wonen). Het ondernemersklimaat werd er niet beter op in de jaren 40 toen hun fabrieken en toonzalen zijn verwoest door de Tweede Wereldoorlog. Het gehavende bedrijf krabbelde langzaam weer op, totdat de productie pas in 1952 in Schwelm weer werd hervat door de vijfde generatie in de persoon van Adolf Ibach die er met zijn vrouw alles aan deed om de goede naam te behouden. Binnen 20 jaar draaide de productie weer als ooit tevoren en in de jaren 70 werden er weer ruim 18.000 topkwaliteit instrumenten gebouwd.
Economische opleving voor Ibach
Mede dankzij de economische opleving in de jaren 60 en 70, maar zeker ook door hun vakmanschap en doorzettingsvermogen was Ibach weer in de top 5 van 's werelds beste pianobouwers beland. Er werden ook overnames gedaan, zoals het bekende Roth & Junius wat in de jaren 80 met alle know-how en technische details, over werd genomen. In 1989 werd het merk in de Koreaanse fabriek van Young Chang geproduceerd in opdracht van Ibach. Ook het bekende Duitse pianomerk Schiedmayer is in 1980 overgenomen door Ibach. Door de crisis van eind jaren 70, begin jaren 80 hadden veel pianofabrikanten het moeilijk. Ibach had voldoende buffer opgebouwd in de 20 jaar daarvoor. De productie van Schiedmayer is later ondergebracht bij de Kawai fabriek in Japan, ook in opdracht van Ibach. Vanuit Schwelm werd een wereldwijd netwerk opgezet.
Joint venture met Daewoo
Onder leiding van Rolf Ibach, de zesde generatie, is er in 1991 een joint-venture ontstaan met het Zuid Koreaanse Daewoo, waardoor een deel van de productie werd verplaatst. De piano's werden gemaakt voor de afzetmarkt buiten Europa, maar deze beslissing werd het merk niet in dank afgenomen. Er trad een verwatering op van de naam Ibach. Ter ere van het 200-jarige bestaan zijn er in 1994 een aantal nieuwe modellen op de markt gebracht die verband hielden met historische modellen uit de begintijd van de fabrikant, ontworpen door bekende architecten (Peter Behrens, Richard Meier en Bruno Paul).
Laatste generatie Ibach piano's en vleugels
De laatste generatie Ibach die in 2004 aan het roer is gekomen (Julia Sabine Ibach) kwam in een bedrijf terecht waarbij de productie opnieuw enorm was afgenomen. In december 2007 toen het bedrijf is gestopt, waren er nog 5 vakmensen werkzaam en werden de laatste, altijd grotendeels handgebouwde Ibach piano's, vervaardigd. De hetze die ontstond van andere Duitse pianofabrikanten tegen Ibach, doordat ze de productie voor een gedeelte verplaatst hadden naar Zuid Korea, wordt door Ibach als hoofdoorzaak genoemd voor de toegenomen afzetproblemen.
Prachtige nalatenschap
De nalatenschap van Ibach piano's en vleugels is enorm. Ook de komende generaties kunnen nog genieten van de prachtige instrumenten die in het verleden gebouwd zijn door deze creatieve en ondernemende familie.
Bekijk het assortiment
Neem een kijkje in ons wisselende assortiment Ibach piano's en vleugels. Wij nodigen u tevens uit om deze prachtige instrumenten in de showroom te komen bewonderen.
Gerelateerde teksten: