Elektrische of een akoestische piano? Bekijk onze inspiratiegids


Perzina piano banner

Perzina piano

Bij Oostendorp Muziek is er een wisselend aanbod aan tweedehands Perzina piano’s te vinden. Bij Oostendorp Muziek worden tweedehands piano’s altijd grondig nagelopen in onze werkplaats. Waar nodig worden deze gereviseerd. De piano’s worden altijd gereinigd en krasvrij gemaakt, zodat ze weer klaar staan voor tientallen jaren speelplezier!

Tweedehands Baldwin piano

Geschiedenis

Perzina is een Duits pianomerk dat werd opgericht door de gebroeders Perzina, Albert en Julius. De pianofabriek was gevestigd in het Duitse Schwerin van 1871 tot 1929. De geschiedenis van de Perzina Piano begint in de zomer op 1 juli 1871. Op die dag openden Julius en Albert Perzina hun winkel in Schwerin. In dit gezellige stadje woonde op dat moment zo’n 40.000 mensen. Het was de hoofdstad van het Groothertogdom Mecklenburg-Schwerin, in het noorden van Duitsland. Op dit moment waren Julius en Albert achter in de twintig en ze waren zonen van een Saksische pianobouwer en wilden het werk van hun vader voortzetten. Ze volgde een opleiding tot pianobouwer. Tijdens deze leerjaren reisden en werkte, leerde en reisde ze veel. Ze werkten een tijdje in de fabriek van de beroemde Carl Bechstein. In 1871 schilderden ze trots “Gebr. Perzina” op de vervallen gevel van een oude pianofabriek in Schwerin. Ze begonnen met 12 ambachtslieden aan het handmatig in elkaar zetten van piano’s. In het eerste jaar werden er 20 piano’s geproduceerd. Op dat moment waren er bijna 500 pianofabrieken in Duitsland waarvan er maar liefst 150 in Berlijn waren gevestigd. In de eerste decennia van de twintigste eeuw gingen de meeste van deze bedrijven ten onder, maar Perzina overleefde.

Het succesverhaal van Perzina is te danken aan bepaalde mensen en omstandigheden. In 1871 werden de vele onafhankelijke naties van Duitsland verenigd onder de ijzeren heerschappij van kanselier Otto von Bismarck en de eerste Duitse keizer. De langverwachte eenheid was een sterke impuls voor de economie. Tolgelden en tarieven die tussen die Duitse staten bestonden, werden afgeschaft. In de Duitse geschiedenis worden deze jaren "Gründerjahre" genoemd, de jaren van oprichting, toen veel bedrijven werden opgericht. Dit was de eerste versie van wat de wereld later zou erkennen als het Duitse "economische wonder". De winst kwam ten goede aan de gewone mensen - we zien hetzelfde in andere landen die een transitie doormaken - die meer geld uitgaven aan huisvesting, meubels, reizen, entertainment en cultuur. Vaders en moeders wilden leren spelen en lieten hun kinderen pianolessen volgen. De piano nam een belangrijke plaats in binnen het gemiddelde huishouden als instrument en meubelstuk.

De gebroeders Perzina profiteerden van deze situatie en deden dat slim, want ze combineerden hun enorme technische kennis met een uitgesproken gevoel voor stijl en kwaliteit. Hun piano moest een uitmuntende klank hebben, een mooi design hebben en generaties plezier kunnen bieden voor een redelijke prijs. Het bedrijf is trouw gebleven aan de formule van de gebroeders Perzina van zo'n 130 jaar geleden.

De Perzina-piano werd goed ontvangen. Veel spelers en luisteraars gaven de bouwers complimenten. De piano’s van Perzina ontvingen meerdere medailles en diploma’s op tentoonstellingen. Koninklijke erkenning kwam er in 1884 toen de aartshertog van Mecklenburg-Schwerin de titel Pianohofleverancier toekende aan Perzina. Andere koninklijke zouden spoedig volgen: Koningin Wilhelmina der Nederlanden sloot zich aan bij de hertogen van Oldenburg, Anhalt, en trouwde toen met Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. In 1906 koos ze Perzina om de Koninklijke Pianofabrikant te worden. Het merk had veel Europese Royals als klant. Daarnaast was Perzina ook zeer geliefd bij musici, conservatorium-hoogleraren, pianodocenten, kunstcritici en pianohandelaren. De directeur van de Koninklijke Nederlandse Opera schreef over Perzina in 1900: “De Perzina piano’s onderscheiden zich door hun opvallend mooie toon en klank. Ze zijn zeer aangenaam om te spelen en zijn degelijk en solide gebouwd. De prijzen van deze instrumenten zijn bovendien veel lager dan die van andere eersteklas piano's. Ik kan dan ook met volle overtuiging de Perzina piano van harte aanbevelen”.

Rond 1900 breidde het bedrijf zich snel uit. Dit was grotendeels het werk van Daniel Huss, een schoonzoon van Julius Perzina. Tussen 1897 en 1917 was hij eigenaar en beheerder. Wat begon met een productie van 20 piano's in 1871, dit groeide uit tot 1000 piano’s in 1910. In die tijd had Perzina een door stoom aangedreven zagerij en hadden ze vestigingen in heel Duitsland en Europa en er werd een wereldwijd distributienetwerk opgezet. Klanten in Azië, Zuid-Amerika en Australië hielden van de Perzina piano’s. De export concentreerde zich op Argentinië, Brazilië, Chili en ander voormalig Nederlands-Indië. Veel Perzina-piano's brachten hun betoverende dagen door in een tropische omgeving.

Perzina piano afbeelding

In 1990 vond er een ommekeer plaats en dat bracht het Duitse volk weer bij elkaar. Door het vrije ondernemerschap kreeg het Oost-Duitsland de kans om op te bouwen. De "Deutsche Treuhand Anstalt", die verantwoordelijk is voor de organisatie van de economische overgang, zocht in West-Duitsland naar nieuwe investeerders voor zijn Perzina-activum. Dit was een unieke kans voor een groep investeerders met een lange ervaring in de productie en handel van piano's. Het bedrijf werd gereorganiseerd met de principes en waarden van de gebroeders Perzina in gedachten en kende opnieuw internationaal succes. Het productieproces is grondig gemoderniseerd en benadrukt het uitstekende muzikale karakter van het instrument. Innovatie door traditie! En zo voegt Perzina, slechts 130 jaar oud, zich weer bij de eersteklas piano's die sinds zijn komst door kenners aan muziekliefhebbers zijn aanbevolen. Over de hele wereld worden piano's met hun trotse "Gebrüder Perzina-signatuur" opnieuw gehoord tot volle tevredenheid van degenen die graag luisteren. In 1990 werd het bedrijf gekocht door Ron Bol een Nederlandse ondernemer. Uiteindelijk ging hij de samenwerking aan met de Chinese ondernemer Sun Qiang en werd de productie van Perzina verhuisd naar China. 

De materialen van een Perzina piano

Onze ingenieurs, die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen voor het maken van piano's, ontwierpen machines met een ongeëvenaarde precisie en importeerden de best mogelijke materialen van over de hele wereld. Houtmaterialen en fineren komen uit Duitsland, Frankrijk, Canada, de VS en China. Wol en vilt komen uit Engeland en Japan. De MDF's komen uit Nieuw-Zeeland. De snaren, hamers en merken komen uit Duitsland. De lakken komen uit Italië en Zuid-Korea enzovoort. Elk detail van de Perzina piano dragen bij aan de prachtige muziek die het instrument voortbrengt.

 

Gerelateerde teksten:

Bechstein piano

August Förster piano's en vleugels

Rösler piano

 

 

Geen producten gevonden voor deze selectie.
rosler
rippen
ibach
hupfeld
august forster
petrof
schimmel
bluthner
sauter
Grotrian Steinweg