Ritmüller piano
Ritmüller is één van de oudste Duitse pianomerken die op dit moment nog verkrijgbaar zijn. Het bedrijf werd opgericht in Duitsland in 1795. Vanaf dit moment produceerde het bedrijf piano’s. Het bedrijf heeft veel verschillende eigenaren gehad. Op dit moment is het merk onderdeel van de Pearl River Piano Company. De piano’s worden geproduceerd in China.
Geschiedenis
Tegen het einde van de 18e eeuw werd Ritmüller opgericht. Het bedrijf werd opgericht door Andreas Georg Ritmüller en zijn zoon Gotlieb Wilhelm Ritmüller. De firma verkocht verschillende instrumenten. Het bedrijf begon met de productie van luiten, gitaren en harpen in Göttingen, Duitsland. Pas later in 1795 begon Ritmüller met de productie van piano’s. Het bedrijf had een zeer goede reputatie voor het maken van voorbeeldige instrumenten. Na het overleden van Andreas Georg Ritmüller in 1800 werd de bedrijfsnaam veranderd naar G.W. Ritmüller. Gottlieb was een kunstenaar in het maken van muziekinstrumenten. Hij maakte enkele van de beste instrumenten van de jaren 1800.
Gottlieb Wilhelm Ritmüller trouwde met Dorothea Schenterlein en kreeg twee kinderen, Johann Wilhelm (geboren in 1802) en Johann Martin (geboren in 1803). Toen Gottlieb overleed in 1829 namen de twee zonen het bedrijf over. Vanaf dat moment wordt het bedrijf omgedoopt tot Ritmüller & Sons.
Na veel succes kocht het bedrijf Hard Hof, een landgoed op Ritterplan, dat een centrum voor het culturele leven in Göttingen werd, waar artiesten en muzikanten samenkwamen om muziek te maken en om levendige discussies aan te gaan met elkaar. Dit was Gotlieb zijn idee, omdat hij een invloedrijke sociale kring had. In dit centrum ontmoetten Johannes Brahms, Joseph Joachim en andere bekende muzikanten elkaar tijdens de zomervakantie om samen muziek te maken. Op landgoed Hard Hof werden ook alle piano’s geproduceerd.
In 1860 nam Johann Wilhelm Ritmüller (de oudste zoon) afstand van het bedrijf en runde Johann Martin het bedrijf alleen. De naam werd op dit moment veranderd naar W. Ritmüller & Son. Johann zorgde ervoor dat het bedrijf een vaste naam kreeg in de Germaanse pianocultuur.
In 1884 en 1885 ontvingen de vleugels en staanders van het bedrijf twaalf medailles en diploma's in Duitsland en Londen. In 1891, na bijna een eeuw van erkenning en productie, werd het bedrijf insolvent en moest het worden gekocht aan Bernhard Schröder uit Magdeburg, waarbij de naam weer werd teruggegeven aan W. Ritmüller & Sons. In 1901 werd het bedrijf overgenomen door Reform uit Berlijn. Het bedrijf werd in 1901 omgevormd tot GmbH en vervolgens in 1920 tot AG. Na financiële moeilijkheden werden de faciliteiten in 1929 verhuurd aan Gebr. Niendorf Pianofortefabrik AG. In 1933 werd W. Ritmüller & Sohn AG geliquideerd. Veel ander pianomerken werden in de jaren 30 gedwongen hun productie te stoppen. In 1947 werd er nog een tijdje een aantal piano’s geproduceerd onder de naam Ritmüller door Wilh. Pepper en later Manthey. Later werd Ritmüller nieuw leven ingeblazen.
In 1990 registreerde de Pearl River Piano Group in China het handelsmerk "Ritmüller" in Duitsland, toen wereldwijd, en gebruiken sinds 1997 de merknaam "Ritmüller" voor hun premium piano's. Ritmüller was altijd al een bekend en populair pianomerk in Duitsland, maar nu is Ritmüller de belangrijkste pianolijn van het bedrijf Pearl River. Pearl River vond het belangrijk dat de piano’s van Ritmüller het Duitse erfgoed uitstraalde en om deze reden huurde ze een bekende piano-ontwerper in, namelijk Lothar Thoma. De piano’s van Ritmüller zijn in wezen Duitse piano’s, gemaakt van kwalitatief materiaal, maar met goedkope Aziatische arbeidskrachten, waardoor ze scherp geprijsd zijn. Er wordt nog steeds gebruikgemaakt van traditioneel Europees handwerk en Europese componenten. Dit wordt gecombineerd met geavanceerde CNC-technologieën om een reek instrumenten te creëren met de warme, rijke zangtoon die een piano van wereldklasse definieert met een Duitse afkomst. Vandaag de dag, in de modernste pianofabriek ter wereld, blijft Ritmüller zoeken naar perfectie in ontwerp en uitvoering die zijn naam waardig is.
Onderdelen en materialen
Zangbodem - Bestaat uit verouderde sparrenhout van hoge kwaliteit, "gehard en afgestemd op kleur en nerf." Sparrenhout zorgt voor zowel stevigheid als flexibiliteit.
Hamers - Geïmporteerde Louis Renner premium hamers uit Duitsland.
Piano-actie - Volledig hout, Europese haagbeukconstructie en geen composietonderdelen, met "buckskin, eersteklas Frans dempervilt en Engels geweven vilt."
Zandgegoten platen - Zwaarder dan platen die vacuümverwerking gebruiken, waardoor ze "bijna akoestisch dood" zijn. De uitharding omvat een intensievere afwerking die een "natuurlijk koel-/verouderingsproces" omvat, waardoor ongewenste boventonen worden geëlimineerd.
Keys & Key Bed - Met sleutels gemaakt van "select, straight-grained spruce", een bed gebouwd van "door Euro ontworpen slagersblokconstructie (zonder plastic of piepschuimcomponenten)" en slijpstenen van ebbenhout, de resulterende sterkte en stabiliteit zorgen voor een buitengewone aanraking en respons.
Roslau muziekdraad - De beste muziekdraad van topkwaliteit in een geschikte maat voor schalen met een lagere spanning, met basissnaren van massief koper, met de hand opgewonden.
De fabriek van de Pearl River Piano Company
De fabriek van de Pearl River Piano Company is een enorme fabriek. Het is een van de meest moderne fabrieken van de hele wereld. De bouw van deze nieuwe moderne fabriek werd voltooid in 2012. In deze fabriek werken maar liefst 4.000 medewerkers die zich elke dag inzetten voor het bouwen van kwalitatieve instrumenten. In deze fabriek wordt traditioneel vakmanschap gecombineerd met geavanceerde CNC digitale machines. De fabriek voldoet aan de hoge standaarden van Europa als het gaat om technologie en processtandaarden. Pearl River heeft een team van ervaren Europese piano-ontwerpers ter beschikking, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat de piano’s uit kun fabrieken geperfectioneerd worden. In de fabriek wordt er gefocust op kwaliteitsverbetering in elke fase van het productieproces.
Pearl River Piano Group heeft het unieke Nationale Technische Centrum van de Chinese muziekindustrie opgericht. Ze hebben ook zowel het ISO 9001-certificaat voor kwaliteitsbeheersysteem als het ISO 14001-certificaat voor milieubeheersysteem ontvangen.
Tweedehands piano’s bij Oostendorp Muziek
Bij Oostendorp Muziek is er een wisselend aanbod aan tweedehands Ritmüller piano’s te vinden. Bij Oostendorp Muziek worden tweedehands piano’s altijd grondig nagelopen in onze werkplaats. Waar nodig worden deze gereviseerd. De piano’s worden altijd gereinigd en krasvrij gemaakt, zodat ze weer klaar staan voor tientallen jaren speelplezier!
Gerelateerde teksten: